Cykeldatorer uppnår ny standard med GPS från Polar

Det finska företaget Polar har kommit ut med en teknik som de hävdar utgör en ny standard för cykeldatorer. Den går under namnet Polar V650, och är en cykeldator som erbjuder sina användare ett nytt avancerat verktyg för mer detaljerad analys av sin träning.

Instrumentet är en GPS med en 2.8 tum stor pekskärm som informerar användaren om bland annat ens hastighet, puls, distans och annan data som är relevant för träning och prestation. Den innehåller också verktyg för att skapa färdsträckor som också visar information som till exempel vilken markhöjd man färdas på.

Polar V650 är designad för att vara enkel att fästa på cykeln med ett medföljande styrfäste, och erbjuder möjligheten att snabbt bläddra mellan olika dataflöden med en enkel handrörelse.

Förutom sina GPS-funktioner så kommer den också med en inbyggd personlig tränare, som kan erbjuda användaren information om träningsintensitet, hur kroppen påverkas under passet och ge förslag om återhämtningstid innan man bör ge sig av på nästa pass.

Den här videon ger en kort presentation av de funktioner som Polar V650 erbjuder:

I dagsläget är marknaden för pulsmätare, GPSträning och personliga tränare utsatt för väldigt stor konkurrens. Det finns många företag som erbjuder produkter med en stor bredd av funktioner, där de i många fall överlappar varandra. Många företag ger en dessutom tillgång till dessa funktioner genom enkla appar som man kan ladda ner till sin smartphone.

Men Polar är ett företag som har över 35 år i branschen, så på många sätt kan man ju räkna med att de vet vad de sysslar med. Dessutom är den här datorn designad särskilt för just cykling, vilket kanske ger dem ett extra försprång gentemot deras konkurrenter. Det ska bli intressant att se om ett dedikerat verktyg som Polar V650 verkligen erbjuder en tillräckligt stor kvalitetsskillnad för att vara hållbar på dagens marknad. Men dessa nya metoder skulle man även kunna locka företag som Idrottsbudet i Uppsala som kombinerar idrott med samarbeten med lokala idrottsföreningar.