Ljuddämpare för mopeder

Ljuddämparen på en moped och alla tvåtaktare för övrigt, är beroende av en ljuddämpare. Eller kanske mer exakt uttryck, går bättre om ljuddämparen är utformad på ett lämpligt sätt. I en fyrtaktsmotor är förhållandet mellan ljuddämpare och motorn mindre komplex och fungerar enligt devisen ju mindre motstånd i dämpsatsen ju mer effekt har motorn. Det är alltså viktigt hur dämparen är gjord invändigt.

Moped trim gjorde man förr delvis genom att trixa med avgasröret. Numer är det vanligare att man köper färdiga dämpsatser som är anpassad för specifika modeller. Detta här i någon mån samman med att det är ganska komplext att manipulera ett dämprör och man måste veta vad man gör för att man ska ha en rimlig chans att åstadkomma en klar förbättring av effekten.

Trimrör köper man på nätet

Det är helt klart lättast att hitta trimrör i de nätbutiker som saluför mopeddelar. Utbudet av den här typen av mopeddelar är stort och om du inte har en obskyr och ovanlig modell som har många år på nacken så är det sannolikt att du hittar det du söker.

Vad säger lagen om trimsatser?

Lagen säger, och här är återförsäljarna tydliga, att bruk av dylika mopeddelar med syfte att markant öka prestanda endast är tillåtna vid körning på speciell bana. Inte på allmän väg alltså. Det är sannolikt något som inte följs i någon vidare utsträckning. Det beror förmodligen på att straffpåföljden är så lindrig att det inte har någon avskräckande effekt på 15-åriga killar.