Upptäck Göteborgs bästa smultronställen på cykel

Göteborg erbjuder ett stort utbud av roliga upplevelser. Det absolut bästa sättet att upptäcka staden på är troligtvis med cykel. Visste du att Göteborg räknas som en av Sveriges mest cykelvänliga städer och har hela 46 mil av cykelbanor? I den här guiden får du några tips på utflykter du kan göra med cykel i Göteborg.

Slottsskogen

Slottsskogen kan beskrivas som en enorm park med fantastisk natur. Med cykel tar du dig enkelt fram på de slingriga vägarna, du kan lägga in pauser när du vill och du får dessutom uppleva en svårslagen närhet till naturen. Under sommaren anordnas massor av aktiviteter och tillställningar i Slottsskogen för den som är nyfiken. Du kan gå på zoo, spela brännboll och golf eller bara njuta av naturen. Om du tar dig till norra delen av Slottsskogen kan du dessutom få en unik utsikt över Göteborg från parkens högsta punkt. Till Slottsskogen tar du dig enkelt från Göteborgs centrum via Slussgatan och Nya Allén. Från Slottsskogen är det bara 2 km behagligt cykelavstånd till Hotell Novotel som ligger beläget i fina stadsdelen Majorna. I dess gamla lokaler bara en stenkast från havet bryggde man förr Carnegie porter.

Botaniska trädgården

Göteborgs botaniska trädgårdar kan med sina 175 hektar skryta med en plats bland de största i Europa. Här hittar du utställningar, aktiviteter och diverse kulturarrangemang som har att göra med botanik och konst. Varje år besöker omkring 500 000 personer trädgården, vilket gör den till ett av de absolut största turistmålen i västra Götaland. Hit kan du med fördel ta cykeln, men parkera den utanför parken när du är framme. Parken är nämligen en bil- och cykelfri zon. För att komma hit från Göteborgs centrum cyklar du via Nya Allén eller Övre Husargatan.

Lilleby

Cirka 20 kilometer från Göteborgs centrum hittar du natursköna Lilleby. Trots närheten till innerstadens myller finns här otroligt vacker natur med både skog, berg och skärgårdsmiljö. Precis intill havet i Torslanda hittar du Lilleby Camping & Havsbad, där det finns utmärkta möjligheter till bad på sommaren. För den som har gott om tid är cykelleden via Björklanda ett bra alternativ. Sträckan blir något längre, men cykelmiljön desto trevligare när man slipper trampa sig fram längs den trafikerade 155:an.

Praktiska tips

Om du inte har egen cykel med dig kan du enkelt hyra en. Till exempel hos Cykelkungen på Chalmersgatan 19. Där kan du välja mellan en hyresperiod på ett dygn, tre dygn eller en vecka. Du kan också låna en cykel från Styr & Ställ. Lånestationerna hittar du på massor av platser i Göteborg, vanligtvis i närheten av kollektivtrafikens knytpunkter. Sajten Cykelreseplaneraren kan hjälpa dig att planera din cykeltur. Här hittar du både kartor och förslag på lämpliga färdvägar. Länken har du här: http://www.trafiken.nu/goteborg/Cykel/Cykelreseplanerare/